Echte bouillon!

1 april, 2019


Echte bouillon, dat wil zeggen bouillon getrokken van botten, is een zeer hoogwaardig nutriënt en kan gerekend worden tot de superfoods!
Helaas zijn we het vergeten om te bereiden. Tegenwoordig gebruikt vrijwel iedereen een bouillonblokje, maar dat staat niet in verhouding tot de goede en heilzame stoffen die in echte bouillon zit. In veel bouillonblokjes zit overigens MSG (E621). MSG (MonoSodiumGlutamaat of Mononatriumglutamaat) is een smaakversterker die wordt toegepast in vele hartige voedingsmiddelen.
De stof is ook bekend als ve-tsin of gistextract en is een door de E.U. goedgekeurde hulpstof.
De werking van deze stof is omstreden. Er zijn aanwijzingen dat deze stof schadelijk zou kunnen zijn voor de hersenen en de bloedsuikerspiegel
Zeker bij mensen met gevoeligheden op dit terrein is mijn advies om deze stof zoveel mogelijk uit de voeding te halen!

Naast allerlei mineralen en sporenelementen zit er in echte bouillon een aantal belangrijke amininozuren:
• Proline (voor gezonde huid, haren, nagels en kraakbeen)
• Glycine (onder andere voor gezond bloed, ontgiften en vetvertering)
• Glutamine (opbouw slijmvliezen in darmen en optimaal immuunsysteem)
• Alanine (anti-aging en voor sporters)

Uit bovenstaande stoffen kan ook glucosamine worden gevormd! Dit is een essentieel suiker en nodig voor op de opbouw van gezonde slijmvliezen en kraakbeen. Een kop zelfgetrokken bouillon bevat meer glucosamine dan enkele capsules uit een potje!
Uit onderzoek is gebleken dan kippenbouillon een anti-virale werking heeft en griep en verkoudheden kan verkorten en de ernst van de symptomen kan beperken.

Recept voor echte kippenbouillon

4 kippenpoten en 4 kippenvleugels
1 ui (met schil)
1 geschilde winterwortel
1 theelepel kurkuma
1 theelepel peper
4 kruidnagels
2 knoflooktenen (met schil)
1 liter water
1 eetlepel azijn of citroensap

Doe alle ingrediënten in een grote pan. Laat aan de kook komen en laat dan 5 uur op de laagste stand koken.
Haal alle ingredienten uit de bouillon. Voeg de stukjes kip (van de botten) weer toe.
Breng op smaak met flink wat keltisch zeezout of himalaya zout toe.
Gebruik als basis voor allerlei soepen of als drinkbouillon voor een maaltijd!

©Jeroen de Haas, orthomoleculair therapeut en voedingsdeskundige

Deel dit bericht