Het beste ontbijt

Havermout Havermout bevat zeer veel vezels die de darmperistaltiek stimuleren De vezels zorgen ervoor dat de suikers minder snel in de bloedbaan terecht komen en zorgt dus voor een minder hoge bloedsuikerspiegel Je voelt je langer ‘vol’ en is dus een prima start van de dag en een zeer goede vervanger van het zetmeelrijke brood (waar bv candida van leeft). Concentratie en energie gaan omhoog. In havermout zit een stofje avenanthramide die slagaderverkalking afremmen en de bloeddruk verlagen Kortom een ouderwets maar zeer gezond en ook lekker! Havermout. Hoe maak ik het klaar? Weeg 30 gram havermout af. Verwarm in een steelpan 200 ml rijstmelk, amandelmelk, sojamelk of havermelk (zeker geen koemelk of geitenmelk!). Als de melk tegen de kook aan is strooi je de havermout in de steelpan en laat het op de laagste stand 2 minuten licht koken. Je kunt de volgende ingredienten (niet allemaal tegelijk, het gaat om de variatie!) toevoegen om het lekkerder, rijker en nog gezonder te maken: Handje rozijnen Eetlepel Goji bessen (zeer gezond!) In stukken gesneden gedroogde abrikozen, vijgen, pruimen, dadels Eetlepel geraspte kokos Chocoladepoeder Banaan Kaneel Zomerfruit (blauwe bessen, aardbeien, frambozen, bramen) Uiteraard geen rietsuiker of witte suiker! Veel succes en smakelijk... Lees meer

Echte bouillon!

Echte bouillon, dat wil zeggen bouillon getrokken van botten, is een zeer hoogwaardig nutriënt en kan gerekend worden tot de superfoods! Helaas zijn we het vergeten om te bereiden. Tegenwoordig gebruikt vrijwel iedereen een bouillonblokje, maar dat staat niet in verhouding tot de goede en heilzame stoffen die in echte bouillon zit. In veel bouillonblokjes zit overigens MSG (E621). MSG (MonoSodiumGlutamaat of Mononatriumglutamaat) is een smaakversterker die wordt toegepast in vele hartige voedingsmiddelen. De stof is ook bekend als ve-tsin of gistextract en is een door de E.U. goedgekeurde hulpstof. De werking van deze stof is omstreden. Er zijn aanwijzingen dat deze stof schadelijk zou kunnen zijn voor de hersenen en de bloedsuikerspiegel Zeker bij mensen met gevoeligheden op dit terrein is mijn advies om deze stof zoveel mogelijk uit de voeding te halen! Naast allerlei mineralen en sporenelementen zit er in echte bouillon een aantal belangrijke amininozuren: • Proline (voor gezonde huid, haren, nagels en kraakbeen) • Glycine (onder andere voor gezond bloed, ontgiften en vetvertering) • Glutamine (opbouw slijmvliezen in darmen en optimaal immuunsysteem) • Alanine (anti-aging en voor sporters) Uit bovenstaande stoffen kan ook glucosamine worden gevormd! Dit is een essentieel suiker en nodig voor op de opbouw van gezonde slijmvliezen en kraakbeen. Een kop zelfgetrokken bouillon bevat meer glucosamine dan enkele capsules uit een potje! Uit onderzoek is gebleken dan kippenbouillon een anti-virale werking heeft en griep en verkoudheden kan verkorten en de ernst van de symptomen kan beperken. Recept voor echte kippenbouillon 4 kippenpoten en 4 kippenvleugels 1 ui (met schil) 1 geschilde winterwortel 1 theelepel kurkuma 1 theelepel peper 4 kruidnagels 2 knoflooktenen... Lees meer

Mononatriumglutamaat

Het is al lang geen nieuws meer dat E-nummers slecht voor je gezondheid zijn. Maar wat we soms vergeten is dat er ook natuurlijke E-nummers zijn. E162 is bijvoorbeeld heel gewoon bietensap. E300 is vitamine C, E101 is vitamine B2 en E601, caroteen, is onder andere afkomstig van wortels, dus hoe slecht kan dat zijn? Nou, hier toch een nummer om liever te mijden: E621. E621 wordt ook wel MSG genoemd (mononatriumglutamaat) en is een synthetische smaakversterker waar je erg je best voor moet doen, wil je hem niet tegenkomen in de pakjes en zakjes uit de supermarkt. De G uit MSG, glutamaat, heeft een bijzondere hartig-zoute smaak, ook wel de vijfde smaak naast zout, zoet, zuur en bitter: umami. Umami is de Japanse bewoording voor ‘verrukkelijk’. Helaas is het voor onze gezondheid een stuk minder verrukkelijk. MSG heeft enkele nare bijwerkingen. Er wordt vaak een link gelegd tussen obesitas en MSG. Het stofje remt namelijk je vermogen je calorische inname te kunnen reguleren. Die zak paprikachips moet op. Herkenbaar? Die zak paprikachips zit dan ook vol MSG. Bijwerkingen die ook in verband gebracht worden met MSG zijn onder meer hoofdpijn, vermoeidheid, een verstoorde hormoonhuishouding, type 2 diabetes en neurologische stoornissen als ADD en autisme . MSG of E621 heeft naast de vele bijwerkingen jammer genoeg ook behoorlijk wat ‘verdoezelnamen’ waaronder het in de Oosterse keuken veelgebruikte Ve-tsin. Zo vind je op veel etiketten namen als: natriumcaseinaat, maissiroop, gelatine, gistextract, monokaliumglutamaat of calciumcaseinaat. Bij ‘natuurlijke aroma’s’ mag je gerust vraagtekens zetten, want deze zo ‘natuurlijke’ aroma’s zijn gecreëerd door mensen met witte jassen. E621 helemaal mijden is nog niet... Lees meer

Spijsvertering

Om optimaal te eten is het van belang te weten hoe het spijsverteringsproces werkt. Het spijsverteringsstelsel bestaat uit de mond, slokdarm, maag, twaalfvingerige darm, dunne darm en dikke darm. Het spijsverteringsstelsel wordt geholpen door speekselkieren, alvleesklier, lever en galblaas.

Spijsverteren
Het spijsverteringsproces begint in de mond. Als het voedsel wordt gekauwd wordt het vermengd met speeksel en worden zetmeelrijke koolhydraten als brood, pasta, aardappelen en rijst gesplitst door het enzym ptyaline. Wanneer zetmeelrijke koolhydraten niet goed worden gekauwd is het splitsen onvolledig gebeurd en kan dit maagklachten geven. Pas in de dikke darm wordt het proces weer goed opgepakt.

Zetmeelrijke koolhydraten bestaan uit duizenden ketens van glucosemoleculen die worden opgenomen door de wand van de dunne darm. Zetmeelrijke koolhydraten zijn moleculair (a-cellulair) voedsel.
Te veel zetmeelrijke koolhydraten zorgen voor een stijging van de bloedsuikerspiegel en voor overgewicht!
Koolhydraten uit groente (planten), cellulaire koolhydraten, worden niet afgebroken door een enzym zoals bij zetmeelrijke koolhydraten. Goed kauwen is een absolute voorwaarde om goed te kunnen verteren. Daarnaast speelt de darmflora in de dikke darm een essentiële rol. De darmflora bevatten enzymen waarover de mens zelf niet beschikt. Deze enzymen kunnen de cellulaire koolhydraten verteren. Een goed darmflora is dus super belangrijk!

Spijsvertering versnellen
Eiwitten (vlees, vis, noten, ei en bonen) worden vooral in de maag gesplitst door enzymen in het maagsap. Eiwitten verlangen dus voor een goede snelle vertering een zure omgeving (maagzuur). Zoals hierboven genoemd wordt de vertering van zetmeelrijke koolhydraten deels in de mond en deels in de dunne darm uitgevoerd. Dit verlangt eigenlijk een wat minder zure omstandigheid (basisch) om het snel te laten verteren.
Suikers (onder andere uit fruit) worden het snelst door de dunne darm geabsorbeerd, terwijl vetten en oliën langzaam worden verteerd in de darmen en noch zetmeelrijke koolhydraten noch eiwitten in de weg zitten.

Conclusie is dat eiwitten en zetmeelrijke koolhydraten tegelijkertijd eten een slechte voedingscombinatie is! Dit komt omdat hun biochemische verteringsproces tegengesteld is. Deze combinatie belast het lichaam!
Goede combinaties zijn bijvoorbeeld: zetmeelrijke koolhydraten (aardappel) cellulaire koolhydraten (broccoli) of vis (eiwit) met groente (cellulaire koolhydraten)
Minder goede combinatie zijn: pasta (zetmeelrijke koolhydraten) met kip (eiwit)